Kepada yang tak berapa sure, aktiviti layur ayam ni jarang dah dibuat orang.. Bukan apa.. La ni orang biasa beli ayam yang dah siap potong into small pieces.. Jarang dah beli ayam sekor seketul.. Kalau beli pun, mungkin dah siap bersih sebersih-bersihnya.. Emmm.. Bukan le maksudnye ayam di sini (Dundee, Scotland) tak bersih.. Yang dimaksudkan bersih tu ialah 'bulu-bulu halus' ayam tuu.. Kadang-kadang, bulu-bulu halus ayam ni masih banyak sebab susah nak dibuang kalau cabut 'bulu' ayam dengan mesin mahupun tangan! So, kena ler layur ayam tu untuk membakar bulu-bulu halus tuu..
Zaman aku kecik-kecik dulu, selepas ayah aku sembelih ayam (selepas keliling rumah - kekadang sampai atas pokok aku kejar ayam; setelah mengumpan tak jadi.. sbb mak aku awal2 pagi dah bagi makan ayam tu kenyang2..), aku ditugaskan untuk mencabut bulu ayam tu (kerja WAJIB aku, selepas mak aku rendam dalam air mengelegak panas..) Lepas tu, ayah aku akan layur atas api.., untuk tujuan yang sama..
(cara-cara melayur ayam ni korang pikir ler sendiri ye.. )
Since kat rumah ni, tuan rumah sediakan dapur yg tak berapi dan berasap tu (hotplate) makanya tak dapat ler aku nak melayur ayam; membakar bulu ayam tuu.. Suatu hari, aku (dgn wife) menonton UKTV Food.. Ada ler mamat ni guna blow torch untuk kluakan tah ape tah macam kek tu (ada kat blog my chepiah - yg ada strawberi keliling tuu..) Selepas tengok rancangan tu (beberapa hari la jugak..), aku terfikir untuk beli blow torch tu.. Tujuan nyer lebih kepada nak guna untuk layur ayam sebenarnya! YESSSS!!! Memang aku puas hati..
Layur ayam ni ada baiknyer:
1. bulu-bulu halus ayam tu, gone! burn baby, burn..
2. kulit ayam tu jadi keras dan melekat molek pada isi ayam, so bila potong, takde la isi ayam takde kulit.. nice untuk menggoreng kunyit..
3. lelemak pada kulit ayam tu, cair.. hehe.. ini yg paling best.. so, kalau dah goreng garing tu, takde la rasa terkilan nak makan kulit tuu.. hehe..
4. bau dia.. huh! menyelerakan.. (so, hati-hati kalau tgh tight diet tu ek..?)
15 comments:
waa..aktiviti 'me'layur' encik ayam di Scots..hee.. bagus2~ (~_^)
Sedapnyew tgok ayam tum..peram ngan madu then panggang sekor2 tuh..fuh..sodap..selamat hari raya Aildiladha 4 en amey n family...
slmt hali laye to u n famili...peace.
erkkk... ape dah jadi dgn ayam tu? mana gmbr nyer slps dimasak? hehe
melayu yg sedang melayur-kan ayamnya...hehe
a.k.i.r.a~
biasa la.. pas layur, makan2..
pae,
kadang2 wat gak.. madu+sos tiram
miss ruby,
slamat2..
jard~
errr.. ayam tu jadi gulai (slps dimasak!) tapi takdan amik gambar ler.. hehe.. (welcome!)
bro ben,
wa melayu'r'kan ayam.. pastu, boleh gulai..
hahaha...sy juga pernah berkecimpung dgn kerja2 mencabut bulu ayam masa kecik2...
wakakaka...blow torch nampaknya merupakan alat yg akan saya tambah dlm list saya lepas ni..
::lynn::
sakat cabut jer tak trill.. tangkap ayam baru best.. baru trill.. merata 'rodok' eh..
ronn
takyah bawak.. beli online jer.. tak mahal sangat pun.. it's really handy to have one!
al-fatihah
for ur mother in law
my deepest condolence to u n ur family
pak... kejor ayam?... hahahah..ayam kejor sy pernah..
[sy takut+geli+seriau memegang haiwan hidup... with the exception of kucing]
e.a.m.y
father in law lah.. mother in law pass away very much earlier.. now both of them rest in peace..
thanks anyway..
gosh! nape en.amey asyik ckp psl makanan? ini tidak adil bagi perut saya. kalu da namenye melayu, g mane pon, msty dengan cara kite jugak. iye dok en.amey? lepas nie nk masak ape plak? sila jemput saya yea. hikhik..
peng-komen yg kat atas sekali tu Ifa Raziah ke?hehe
bro ben,
ko ni.. mana ada.. ex-student aku tuu.. ala bro.. ko klik ler, ziarah blog dia.. selamat berkenalan..
Post a Comment